University of Reading

University of Reading gets a new music department

Client:      University of Reading

At the turn of the twentieth century the land and buildings at Reading’s London Road were gifted to the University of Reading. The focal point of the property is the magnificent Victorian cloistered Great Hall. The Cloister buildings have been refurbished after years of neglect which had left them in a state of disrepair. Now they house the University’s Institute of Education, with dedicated spaces for Music, Drama, Languages and more. Many of the Cloister buildings' original features had to be retained, including a mixture of single-glazed curved and sash windows. This presented a problem for the 2-storey Music Department which accommodates a mixture of studios, practice rooms and recording facilities. Enhanced levels of soundproofing for both noise egress and ingress were essential to attain. The windows were treated with hinged casements incorporating twin memory compression seals, multipoint locking and a 6.4mm laminated glass to ensure the best acoustic performance. Flush hinges and flush locks fitted with escutcheon plates provide clean lines and minimal dust ledges.